Home Stiri Loto Care sunt sansele de a castiga la loto?

Care sunt sansele de a castiga la loto?

1,795 views
Mark si Cindy Hill
Mark si Cindy Hill

In luna noiembrie, 2012, un cuplu din Missouri si o persoana din Arizona au impartit unul dintre cele mai mari castiguri loto din istoria Powerball – 587.000.000 $ (293 de milioane de dolari dupa plata taxelor). Un articol despre cuplul din Missouri – Mark si Cindy Hill – a aparut in The Huffington Post la 25 februarie, in care se vorbea despre experienta traita de catre acestia si de modul in care au ajutat respectivii bani comunitatea din care fac parte. Astfel de povesti ne fac sa visam cu ochii deschisi la momentul in care noi insine am fi fericitii castigatori ai unei sume colosale.

Cu ocazia acestui articol, veti descoperi care sunt sansele de a castiga la loto Powerball, spre exemplu. O scurta privire la ceea ce se intampla acolo si ajungem imediat la concluzia ca acestea, sansele, nu sunt mici, ci extrem de mici (1 la 175.223.510). Pentru a vedea de unde am ajuns la acest numar, este suficient sa ne imaginam fiecare combinatie posibila de numere. Ramanem la Powerball si continuam prin a spune ca, aici, fiecare jucator alege cate 5 numere de pe intervalul 1-59; facem lista cu toate posibilitatile, incepand cu (1, 2, 3, 4, 5), (1, 2, 3, 4, 6) si asa mai departe pana la ultima secventa, si anume (55, 56, 57, 58, 59). In concluzie, ne-ar lua cateva ore bune pentru a intocmi aceasta lista, tinand cont ca in joc se afla mai mult de cinci milioane de inregistrari. Strict matematic vorbind, dam peste fabuloasa cifra de 5.006.386!

Dupa alegerea celor 5 numere intre 1 si 59, jucatorul trebuie sa aleaga mai apoi un alt numar cuprins intre 1 si 35 (numarul Powerball). Deci, vom multiplica 5.006.386 de 35 de ori si vom da peste 175.223.510 de combinatii posibile. Pentru simplitatea calculelor, vom da dovada de generozitate rotunjind la 175.000.000.

Altfel spus, sansele dumneavoastra de a castiga marele jackpot la loterie sunt de 1 la 175 de milioane. Sanse mici, carevasazica, si tot atatea posibilitati de a va imbogati peste noapte.

Mai in gluma mai in serios, sunt jucatori care incearca sa ia peste picior aceste informatii asociindu-le cu anumite evenimente mai putin probabile. De cate ori nu ati auzit spunandu-se “cu toate acestea, am mai mari sanse decat sa fiu lovit de un trasnet” sau “atat timp cat exista o sansa si pentru mine, sunt dispus sa imi asum acest risc”?

Factorul psihologic isi spune cuvantul si aici, in conditiile in care majoritatea jucatorilor la loto nu percep in realitate termenul de “1 la 175 de milioane”, preferand sa inteleaga, in schimb, ca norocul le poate surade in orice moment, sansele fiind cu atat mai mari daca vor juca saptamanal timp de mai multi ani. Sau pe tot parcursul vietii, cazul multor jucatori romani de 6/49.