Unii jucatori la loterie nu isi doresc noroc, ci si-l fac cu propriile maini. Nu cu multi ani in urma, un “hacker loto” a divulgat in presa cateva dintre secretele sale, care nu sunt nici macar pe aproape de gadgeturile high-tech folosite de George Clooney si echipa sa in Ocean’s Eleven, spre exemplu.
Mohan Srivastava, statistician consultant la Universitatea din Toronto, explica in 2003, intr-un articol publicat in Wired Magazine, cum poate observa daca lozurile puse in joc de loteria canadiana sunt sau nu castigatoare. Fiecare loz contine o sectiune vizibila in care sunt inscriptionate numere cuprinse intre 1 si 39, precum si o sectiune razuibila, acolo unde numerele ascunse se puteau sau nu potrivi cu cele vizibile.
Srivastava suspecta ca aceste lozuri castigatoare nu ar fi fost repartizate aleatoriu, ca urmare a folosirii unui software special (numit generator de numere aleatorii – folosit si in cadrul cazinourilor online sau offline). Intr-adevar, el a constatat ca pe unele lozuri sunt foarte usor de observat daca sunt castigatoare sau nu.
In consecinta, ar fi putut achizitiona teancuri de lozuri, putand sa le aleaga doar pe cele castigatoare, vanzandu-le in cele din urma pe cele necastigatoare. Bineinteles, fara a le razui in prealabil. In schimb, acesta a trimis doua seturi de cate 10 lozuri Loteriei din Ontario, pe care le-a inscriptionat ca fiind castigatoare sau necastigatoare. Din nou, fara a le razui.
Doua ore mai tarziu, acesta a primit un telefon in care i se spunea ca a nimerit 19 din 20 de lozuri. O zi mai tarziu, jocul a fost intrerupt.
Intre timp revista Harpers a descris recent modul in care un fost matematician a castigat de patru ori la Loteria din Texas. Mai bogat cu aproximativ 20 de milioane de dolari, acesta a folosit cateva metode speciale cu ajutorul carora a dat lovitura dupa lovitura.
Desi sunt cateva voci care sustin ca multe jocuri loto sunt si au fost masluite de-a lungul timpului, Srivastava considera ca acest joc reprezinta nimic altceva decat o sursa de profit pentru guvern. Si pentru bunastarea cetatenilor sai. Statistic vorbind, deci, fiecare are sansa sa la marele castig, nefiind niciun interes la mijloc in acest sens. In interesul transparentei, Srivastava sustinea sus si tare ca unele bilete de joc sunt susceptibile unor escrocherii. Vezi cazul de mai sus.
Reputatia loteriei americane poate fi confirmata de cele cateva mii de castigatori adunati in ultimii ani. Printre acestia, si Majorie si Gerald Selbee, care au jucat la Cash WinFall (Massachusetts) devenind mai bogati cu aproximativ un milion de dolari in 2011.
Alegerea numerelor castigatoare ale acestui joc este aleatorie. La nimereala. Cuplul de mai sus avea o slabiciune pentru acest joc, fapt pentru care au decis sa cumpere bilete in valoare de peste 100.000$ pentru a-si asigura un profit, fiel el cat de mic. Ca urmare a acestui lucru, corporatia respectiva a interzis vanzarea en-gros a biletelor, in sensul ca nimeni nu mai poate cumpara atat de multe bilete intr-un timp atat de scurt. Loteria respectiva, in schimb, genereaza venituri de peste 11 milioane de dolari anual.
Jocul de loto starneste interesul persoanelor si din multe alte motive. Unul ar fi acela ca, din cand in cand, presa din Romania ne aduce in fata cate un Stelian Ogica sau o “Mama Omida”, mereu dispusa sa ne dea sfaturi cu privire la alegerea celor sase norocoase. Indiferent ca numerele ies sau nu, oamenii nu isi pierd speranta, mintindu-se aproape la infinit ca Ogica, Dan Diaconescu sau oricine altcineva, detin
secretul loteriilor si ii pot conduce catre marele castig. Asta in timp ce altii prefera sa ridice jackpot-uri, alegand la nimereala cele sase numere!